Friday, 15 February 2013

Motivasi Siri 1:Greet Them! 'The Inspirator

{Motivasi Siri 1:Greet Them! 'The Inspirator'-part 1}

Alhamdulillah dalam kehidupan ini Allah memberi aku kesempatan untuk bertemu dengan pelbagai insan yang hebat-hebat.Ada diantara mereka yang tidak belatar belakang seorang intelektual.Hidupnya biasa-biasa tidaklah begitu dikenal dalam kalangan penuntut ilmu.Tetapi apabila beliau berbicara mengenai sejarah keilmuan,tutur katanya sungguh fasih seolah seorang peminat tegar Naruto menceritakan animasinya.

Status ini saya tujukan kepada mereka yang ingin menyimbak rahsia kejayaan para sarjana.Saya akan cuba mengaitkan antara keilmuan islam dan barat dalam hal ini.

Lihatlah dalam dunia peperangan,Dunia mengenal kegeniusan perang seorang panglima yang diberi gelaran pedang Allah Khalid bin al-Walid r.a.Namanya tertulis dalam daftar kekalan dengan huruf cahaya,ingatannya kekal dalam dewan-dewan penaklukan dengan baris-baris cahaya,beliau membela isalm dengan pedangnya mengharungi medan peperangan dengan mendedahkan dirinya kepada bahaya-bahaya,mempersembahkan rohnya dalam kerehatannya dengan memandang ringan musibah-musibah sehingga menhajadi teladan dalam penebusan,pengorbanan,kemuliaan dan keagungan.Fisikalnya yang kuat,permainan pedang,tobak dan panahnya termasuk yang terbaik diantara orang2 arab.Tercatat beliau tidak pernah mengalami kekalahan.

Abdurrahman bin Auf r.a pernah menyumbangkan separuh hartanya ditambah 40.00 dinar(jika ditukar bernilai billion pound),500 kuda dan 500 unta dan menyumbangkan 50 00 dinar fi sabillillah ketika meninggal,dan lebih banyak lagi yang beliau sumbangkan tatkala masih hidup.

Imam syafie rhm,menjadi imam seluruh ufuk yang mengadakan kaedah-kaedah dan mengasaskan usul-usul.Kegeniusan tiada tanding.Seorang pemuda yang fasih bacaan Alqurannya,indah lisannya dan mempunyai hafalan yang sangat kuat.Ketika umur 7 tahun beliay telah menghafal keseluruhan Al-Quran.Pada umur 12 tahun Beliau menghafal keseluruhan Al-Muwathta' Imam Malik rhm.Seorang sejerahwan muslim,ribuan hafalan syair2 arab yang beliau kuasai.

Rahsia apakah yang berselindung disebalik semua ini?

Sayangnya rata-rata daripada mereka apabila mendengar dan membaca kisah para-para orang berjaya,mereka berhenti hanya pada rasa 'kagum' dan 'takjub.Dan akhirnya disebabkan rasa kagum mereka itu berubah menjadi suatu sikap yang negatif.

Ramai yang akhirnya akan mengeluh,mereka LAINLAH!! DIORG MEMANG DAH DILAHIRKAN GENIUS!!

I ask u WHY??Why do some of us feel inferior?Why do we look at those at the peak of the mountain while thinking of ourselves as unworthy of reaching that peak as they have,or even climbing it as they did?

Ini masalah yang harus kita cermati kembali.It TIMES to BOUNCE BACK!!

We all say "We knew so and so and we sat with so-and-so"

Hal ini sering berlaku bagi peminat dunia nyanyian apabila bersembanga bawu ni Siti Nurhaliza atau siapa2 bagi autograph kat aku.Bagi peminat bola sepak,apabila berbual Messi dengan C.Ronaldo dulu kecik2 duk men guli ngan aku.Bagi yang meminat ceramah "aku belajar dengan ustaz Azhar Idrus,Dr Maza,fulan dan fulan kot ampa ada".Bagi minat korea ,hari duk puji Lee Min Ho,Kim Hyun Joog and macam-macam lagi.

But this is nothing to be proud of.What one can be proud of is to scale the as they did.Be brave and from now on be determined to utilise all the abilities you possess.


Berkata Ustaz Felix Siaw "pernahkah kita bertanya,mengapa ada orang yang ultra-genius seperti Imam Syafii yang menghafal Al-Quran ketika umurnya 7 tahun,sementara ada yang sampai meninggal juga tidak boleh menghafal surah Al-Fatihah?

Mengapa ada orang yang mempunyai banyak keahlian atau soft skill sementara kita tidak memiliki apapun.Dunia sekarang sangat aneh dan pelik.Betul atau tidak?
Kadang-kadang mesti ada kawan-kawan kita yang kata "Dia tu aku lihat taklah belajar sangat asyik main sahaja tapi result gempak,tapi aku ni belajar macam zombi duk cani gak?Mengapa??Jawapan itu ada pada anda dan ini yang saya cuba kongsikan.

Owh maybe ada yang akan berkata bakat.Bakat tidaklah memberi pengaruh yang besar akan tetapi sesuatu yang kita kenal sebagai HABITS atau kebiasaan.habits inilah yang bertanggungjawab terhadap kebaikan-kebaikan yang muncul.Sebaliknya habits buruk juga bertanggung jawab atas buruknya kehidupan seseorang.

Silalah baca buku karangan
1Setphen Convey-7 Successful habit
2.Enjoy your Life(terjemahan nikmatil hayah)-Dr.Muhammad Arifi.
3-habits-felix siaw

kesemuanya telah ada dalam bahasa melayu untuk percerahan.

Mungkin sebelum kita memasuki apa itu habits kita boleh berbicara sedikit tentang sarjana islam.Saya boleh untuk berbicara tentang sarjana moden tidak kira barat mahupun islam,tetapi demi untuk menembusi tembok pemikiran mereka yang mungkin memandang lekeh akan tokoh dahulu maka saya akan berbicara mengenai sejarah islam.

Mereka dahulu adalah orang biasa-biasa.Apabila anda mencermati sejarah anda akan melihat zaman kemunduran kemudian datangnya islam menukar keseluruhannya dalam masa 60 tahun.

Jika kita lihat dahulu bangsa arab sebuah bangsa yang tidak mempunyai apa-apa duduk ditengah padang pasir yang hanya dikelilingi oleh sahara.Tapi sejarah telah mencatatkan dengan tinta emas seketika dahulu suatu ummat berada ditengah-tengah peradaban besar dunia yang dibangun dalam hitungan abad,tiba-tiba dalam waktu yang singkat dapat bangkit dan mengguli Negara-negara yang gah.Bukan arab yang ingin saya bicarakan tapi ummat muslim itu sendiri.

Jika kita lihat dahulu Imperium Persia di sebalah timur dengan seluruh kejayaannya pernah menguasai wilayah yang sangat besar di dalam peradaban dunia dan ditakuti kerana pasukannaya yang kuat.Imeperium Romawi terletak di sebelah barat dengan kekuasaan yang tidak kalah luasnya dan sangat disegani.

Sementara satu ummat yang terletak di antara Persia dan Romawi,bangkit dalam waktu kurang dari 60 tahun,mampu menempatkan dirinya sebagai pemimpin,bahkan pada akhirnya dapat menakluki Persia dan Romawi serta memberikan kesejahteraan pada wilayahnya melebihi apa yang pernah diberikan oleh kedua imperiun tersebut..

Umar bin Khatthob RH mengatakan: “Kita adalah umat yang telah Allah Subhaanahu Wa Ta'ala berikan kemuliaan dengan Islam, maka bagaimanapun cara kita mencari kemuliaan tanpa Islam maka Allah akan tetap menjadikannya sebagai kehinaan.”

Kamu (Wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat Yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat Segala perkara Yang baik dan melarang daripada Segala perkara Yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). (Ali Imran:110)
Formula apakah yang membawa mereka semua bangun sehingga menjadi pemimpin dunia.Inilah yang kita akan berkongi bersama,saya akan cuba relate dengan kajian barat dan kitab-kitab turat yang dikarang para ulama.

Selepas ini saya akan berkongsi bersama anda tentang kejayaan para sarjana islam bermula dari zaman para sahabat sehingga pada abad ke 9 hijriah dengan nukilan yang ringkas.


" WAHAI JIWA KETIKA TINTAMU MENULIS DI BUMI,HENDAKLAH JIWAMU MENDONGAK KE LANGIT "

No comments:

Post a Comment